HSBextras bilaga 2/95 om den extra förbundsstämman den 6 december 1995

HSB-föreningarna har köpt aktier /i HSB Sverige AB/ för 520 milj kr. Jan Andersson, redovisade utförligt tankegången bakom Det Nya HSB och medgav att kritiken i våras var berättigad i åtminstone två väsentliga avseenden. "Koncernredoviningens information om verksamheten hade sina brister... Kritik riktades också mot riksförbundets låga soliditet."... Pelle Bergendahl, välbekant TV-profil från Göteborg, tog därefter över mikrofonen för en timmes spännande paneldebatt.

Har ni inte köpt det ni redan äger? undrade den provocerande Bergendahl och fick många olika svar av panelen. - Det handlar inte om att köpa det man redann äger, svarade Jan Andersson. Det gäller att synliggöra kapitalet centralt.

- Vi kan ha en akademisk diskussion i det här ämnet hur länge som helst men det viktiga är att HSB på nationell nivå behöver kapital och då stället föreningarna runtom i landet upp, var Ulf Nordströms svar.

Pelle Bergendal: Har ni rökt fredspipa med massmedia?

Ullrik Fällman: - Jag tycker inte vi haft några dåliga relationer med media...

Jan Andersson: - Vi /HSB Sverige AB/ jobbar på en marknad med 8 miljarder i kassalådan att förvalta. Då måste man jobba professionellt.


Ur nya HSB-extra nr 2/95

Jan Andersson:

"Utan turbulensen i våras hade förändringarna inte varit möjliga. Processen har varit smärtsam i vissa fall men när vi väl blivit överens pekar kompassen åt samma håll. Vi går i takt och just insikten om ett gemensamt mål ger oss en enorm styrka."

Lennart Weiss, ny marknadschef:

Den satsning som vi nu gör hade inte varit möjlig utan köerna utanför sparkassan i våras och Trodins avgång. Vi har en mödosam återuppbyggnad framför oss. Å andra sidan är HSB en gammal stolt organisation, en av de bärande balkarna i folkhemmet. Kriser i sig är inte av ondo och vi har reagerat med energi och självinsikt inför det renhetsbad vi nu går igenom."

"Lennart Weiss betonar nödvändigheten av en entydig HSB-bild. Motstridiga signaler skall inte förekomma."

"Lennart Weiss kom till HSB 1990. Dessförinnan var han politisk sakkunnig hos Bengt K Å Johansson på civildepartementet... politiskt är han uppfostrad i SSU, var redaktör för Tvärdrag ett par år i början på 80-talet och tillhörde verkställande utskottet i ungdomsförbundet 1984-1990 tillsammans med bland andra Anna Lind, Mona Sahlin och Leif Linde... han är gift med Annika Billström, fastighetsborgarråd /i Stockholm/ och stöder Margot Wallström som partiledare efter Ingvar Carlsson. "Hon har varit min kandidat hela tiden.. Långt innan Mona Sahlin gjorde bort sig", säger han.

Allgun Wilhelmsson (VD för HSB Norra Storstockholm, landets fjärde största HSB-förening):

Några svettiga år av omställning väntar, men Allgun är inte orolig: "Nej, HSB kommer att klara det här. Men det förutsätter att vi behåller finanshanteringen på ungefär samma volym som den har i dag. Och så måste vi få fart på byggandet igen...

"..blev SSU-ombudsman i Stockholms län som 24-åring, åkte runt som ABF-ombudsman i Södra Roslagen i tre år innan han blev kommunalråd i Bro 1974, då han var 31 år."

K-H Holmqvist, ordförande HSB Luleå

säger: "Nya tider ställer andra krav. Nu är det HSB som anpassar sig till den bistra verkligheten och överger 40-talsstuket. "

Ulf Nordström, VD för HSB Nordvästra Skåne

.. kom in i SSU som 16-åring, blev byggnadsarbetare, fick ganska snart jobb på BPA med personalfrågor, kommunalråd i Helsingborg 1982, chef för Folkparkernas Centralorganisation:

"För HSB handlar det om att lämna den slutna kulturen, att acceptera en omställning i hjärta och hjärna... Förändring är ett nyckelord i Ulf Nordströms verksamhet. Dessvärre är det många som inte vill ta till sig de analyser som berättar vad som måste göras. Personer i ledande ställning är oroliga för sin egen framtid och föredrar att köra vidare i gamla hjulspår. Dom kör så länge det går, säger Nordström, förstör pengar i stället för att tjäna pengar. Jag känner igen scenariot från folkparkerna. Där var på många håll sjukdomsinsikten dålig, man körde tills pengarna var slut i ngån slags dunkel dröm om att bättre tider väntade runt hörnet, berättar Ulf Nordström, gift med Margareta, informatör på arbetarkommunen i Helsingborg.

Johnny Örbäck, VD för HSB Malmö

SSU-ombudsman i Kristianstad 1973, via SSU Malmö till SSU-förbundet i Stockholm, där arbetskamraterna hette Lars Engqvist och Jan Nygren. Därefter tillbaka till Malmö som kommunalråd 1986:

"Johnny Örbäck vet förstås att det inte längre ser ut som på Oscar Stenbergs tid när det räckte med att HSB och Skanska var överens med kommunalgubbarna i Malmö. Men HSB är fortfarande en maktfaktor och det kan räcka med att påpeka att var fjärde malmöbo bor i HSB."

Bo Törner, VD för HSB Göteborg:

"Vi har klarat krisen och medlemmarna har angett färdriktningen. Turbulensen i våras förde också en hel del gott med sig. Vi fick ett förändringsklimat som gjorde det möjligt att genomföra de operationer som resulterat i Det Nya HSB." "Min strävan i Göteborg är att leva på tjänsteförsäljningen och inte vara beoende av finansnettot."


Arne Ericsson, Brf Lärkträdet, Haninge

har fått en replik refuserad av DN Debatt: "Som revisor och ekonom delar jag RE:s uppfattning gällande HSB:s svaga soliditet och lågt eget kapital. Men att tala om en akut kris är en överdrift, men det är angeläget att soliditeteten och det egna kapitalet ökar... HSB är en demokratisk organisation, där varje HSB-förenings styrelse är suverän, att fatta beslut som är bra för sin förening. Men som styrelseledamot känner jag också ansvaret, att se helheten av den samlade HSB-rörelsen... kritik skall vara saklig, konstruktiv och ge operativa möjligheter."


Sven-Oskar Ruhmén, informationschef på HSB Sverige, direkt underställd Jan Andersson:

"Englunds åsikter blev nyheten och HSB fick vänta med repliken":

"Bim Enström..... En annan person som gör vad han kan för att kasta grus i HSB:s maskineri är Rolf Englund, som bor i en HSB-förening i Åkersberga där han ockå är styrelsesuppleant som titulerar sig civilekonom arbetade tidigare på Timbro, näringslivets välkända lobbyorganisation....

Lördagen den 20 oktober noterar Englund sin hittills största framgång som debattör. DN-Debatt trycker en Englund-artikel som hävdar att HSB har skulder på 15 miljarder kronor. Snabb återresa från Gävle till Stockholm. Almgren, Weiss, Peter Larsen, Åke Sjöberg och jag själv strålar samman på kontoret. Telefonkonferens med Jan Andersson som befinner sig på resa. Svar på Englunds artikel författas och faxas ut till DN och andra tidningar....

Bo G Andersson, en av DN:s bästa reportrar, ringer och får bakgrund och pressmeddelande per fax och telefonnumret till Jan Andersson.

I ett magasinsprogram i P1 har redaktionen en utfrågning av Jan Andersson och Rolf Englund. Andersson sopar formligen golvet med Engluind, som inte låter lika stöddig när han kontronteras med faktauppgifter"....

"Dagens Nyheters behandling av Rolf Englund-artikeln har blivit föremål för debatt i journalistförbundets egen tidning Journalisten. Välkände publicisten Karl Beijbom skriver i en Tankeställare om faran när åsikter blir nyheter. Hans gamla mamma hade med förtvivlan i rösten ring sin son och sagt att hon ville sälja sin lägenhet så snabbt som möjligt. Karl Beijbom läste själv både förstasida och debattartikel och ringde sedan sin oroliga mor."

"Bim Enström och Rolf Englund lär väl fortsätta sina personliga vendettor mot HSB-rörelsen.

Kritisk granskning mår en stor organisation bara bra av men striden ska utkämpas med justa medel. Om Rolf Englund kan jag också berätta att han inte längre är kvar på Timbro. Just nu (hösten 1995) har han ett vikariat på Sunt Förnuft hos Skattebetalarnas Förening. Vid ett telefonsamtal med mig kallade han sig "HSB:s egen Svarte Petter" samtidigt som han frågade om inte HSB behövde någon duktig informationskonsult. Jag tror inte det var menat som ett skämt....", avslutar Oskar Ruhmén.