Ledare Föregående artikel Nästa artikel Ledare Föregående artikel Nästa artikel
Ledare&Debatt
1998-08-13

Faran över för denna gång - men hösten kan bli orolig
Onsdagen gick i återhämtningens tecken på världens börser. Efter en lugn natt i Asien steg kurserna på Europas ledande börser kraftigt. I Stockholm lyfte generalindex som mest med 2 procent efter en bred uppgång för samtliga branscher.
Turbulensen verkar därmed ha lagt sig. För denna gång. Mycket talar för att hösten blir fortsatt orolig även om flera analytiker spår att generalindex vid årets slut står högre än i dag.

Mönstret känns igen från sensommaren och hösten i fjol då börsen efter ett formidabelt första halvår hade stigit med närmare 40 procent. I början av augusti vände dock kurserna tvärt nedåt efter de första rapporterna om kollaps i de asiatiska ekonomierna. Fram till december nästintill halverades den tidigare uppgången efter kraftiga nedgångar i tungviktarna Ericsson och Astra.
Därefter vände kurserna åter brant uppåt. Räknat från årsskiftet hade generalindex ökat med 30 procent till slutet av juli i år. Sedan dess (onsdagens uppgång medräknad) har börsen fallit tillbaka med över 12 procent.
Likväl är det få bedömare som tror att de senaste veckornas fall är början till en krasch liknande den som fick aktiebörser världen över på fall i oktober 1987. Tron på en fortsatt låg ränta borgar för att aktier förblir en intressant placering i förhållande till obligationer.
De enorma kapitalflöden som varje dag omdirigeras på världens finansmarknader kommer därmed även framöver att styras mot aktiebörsen. Och på onsdagen var köparna tillbaka igen.

För de över fyra miljoner svenskar som sparar i aktier är det därför svårt att hitta några långsiktiga alternativ till placeringar på börsen. Över en längre tidsperiod har sparande i aktier också visat sig vara en överlägsen sparform, även om bankränta eller obligationer enstaka år kan ge bättre avkastning.
Studier visar att oavsett vilken tioårsperiod som väljs under 1900-talet har börsen gått bättre än räntemarknaden. Även om perioden krymps till fem år är det bara i undantagsfall som börsen inte gett den bästa avkastningen.
Den absoluta merparten aktieägare i Sverige sparar dessutom via fonder. Med ett regelbundet månadssparande placerar de pengar till ständigt nya nivåer och kan därmed utjämna upp- och nedgångar.
Kommentarer från småsparare visar också att de lärt sig att vänta ut fallen och snarare ser dem som tillfälle att göra billiga köp än att sälja.

Aktiesparandet i Sverige tillhör det mest utbredda i världen. Småspararna är kunniga, insatta och inte sällan skickliga på att förutse nyckerna på aktiemarknaden. Majoriteten har sparat i aktier sedan lång tillbaka och kan blicka tillbaka på år av uppgångar.
Den nedgång som nu sker innebär ingen förlust i verklig mening för flertalet, bara en mindre vinst. Lika lite som vid tidigare turbulenser finns det skäl att anta att småspararna denna gång skulle drabbas av panik och sälja i blindo.
Tvärtom har de visat sig mer tålmodiga och långsiktiga än de professionella placerarna. Än en gång kan det visa sig att det är småspararnas lugn som vänder börsen, snarare än yrkesmännens kyla.

Likväl går det inte att blunda för att en mängd orosmoln hänger kvar över världens aktiemarknader. Oron för utvecklingen i Asien med fokus på den vacklande återhämtningen i Japan och rädslan för en kinesisk devalvering finns kvar.
Samtidigt går det heller inte att bortse ifrån att börsen har en tendens att sortera informationen efter den rådande sinnesstämningen. Går det uppåt letar man goda nyheter och trycker ned de dåliga. Går det nedåt gäller det omvända.
Börsens underliggande trend är alltid uppåt. Det kommer den att vara även efter att årets första höststorm har blåst över.

Ledare


Copyright © Dagens Industri 1997/98