Vasahuset AB

"I dag röd..." hette det vinnande arkitektförslaget för den fastighet som skulle rymma officinerna för MT och AT.

Vasahuset har sina rötter i Arbetarrörelsens barndom. I en broschyr utgiven av företaget 1987 berättas stolt i början att "det som från början var en uppgift att skaffa lokaler åt arbetarrörelsens tidning Social-Demokraten /sedermera Morgon-Tidningen/ blev ett affärsdrivande fastighetsbolag med stort fastighetsägande och till detta en betydande extern fastighetsförvaltning.... Det är en historia som sträcker sig över tiden från början av 1930-talet till idag." På omslaget ser man företagets dominerande tillgång, kontorshuset på Vasagatan 11, en känd Stockholms-siluett med MERCEDES-BENZ i neonljus på taket.

I broschyren omtalas (s 54) att "till 1987 års taxering motsvarar de 30 ursprungliga aktierna a 10 000 kronor ett värde av 900 000 kronor per aktie". I förvaltningsberättelsen för 1990 anges att Vasahuset AB "är ett fastighetsägande företag med huvudsakligen kommersiella fastigheter" och att "i koncernen med Vasahuset AB som moderbolag ingår /det helägda/ Vasagaraget AB och Förvaltningsbolaget Visionären KB". Det tidigare helägda dotterbolaget "Fastighets AB Socialen ägs fr o m 1990 till 25%." Koncernens vinst efter finansnetto sjönk från 17,4 till 4,9 mkr. Efter skatt redovisades t o m en förlust för koncernen med 2,8 mkr mot en vinst året innan på 5,4 mkr.

Under rubriken "Väsentliga händelser under räkenskapsåret" anges att "det i december 1989 undertecknade avtalet med SPP/AMF-p, Apoteksbolagets Pensionsstiftelse, Fjärde AP-fonden och Vasahuset AB om att gemensamt bilda ett fastighetsbolag fullföljdes under 1990. Bolagsbildningen skedde genom att Vasahuset AB:s helägda dotterbolag Fastighets AB Socialen namnändrades till Fastighets AB Plinius och via en riktad nyemission till övriga parter tillsköts 165 Mkr vardera. I Fastighets AB Socialen fanns fastigheten kv. Barnängen 4 med ett bedömt marknadsvärde å 165 Mkr efter avdrag för latent skatteskuld." Vidare sägs att "via utdelning från Fastighets AB Plinius har fastigheten kv. Läraren 4 överförts till Vasahuset AB". Det anges också att "per 1990-12-20 förvärvades fastigheten kv. Barnhuset 6, Barnhusgatan 4. En kombinerad bostads- och kontorsfastighet i centrala Stockholm." Vidare meddelas att avtal har träffats med LO om att Vasahuset fr o m 1991 handhar förvaltningen av LO:s samtliga fastigheter i Stockholm. Styrelse och VD fick sina ersättningar höjda från tillsammans 473 000 kr till 650 000 kr.

Att vinsten efter finansnetto för koncernen sjönk beror till största delen på att räntekostnaderna stigit från 25 till 44 milj kr. Dessutom noterades kursförluster på utlandslån på 2,3 milj kr. Stämpelskatt för uttag av pantbrev erlades med 4,1 milj kr. Vinsten före dispositioner och skatt sjönk från 14,4 till 0,7 milj kr. Efter skatt blev det på "the bottom line" en förlust på 2,8 milj kr mot en vinst 1989 på 5,4 milj kr.

Av koncernbalansräkningen framgår att det till 99,9% ägda kommanditbolaget Förvaltningsbolaget Visionären KB var upptaget till ett bokfört värde av cirka 32 milj kr. I förvaltningsberättelsen för 1989 angavs att det bolaget hade förvärvats det året och att bolaget "som enda tillgång har en kontors- och industrifastighet i Nacka" och att som en uppföljning av denna affär förvärvades en grannfastighet till denna.

Av förvaltningsberättelsen för 1989 framgick att avtal under året hade träffats med Burlöfs kommun om förvärv av "delar av kommunens A-aktieinnehav i det OTC-noterade fastighetsbolaget Exab i Burlöf AB" och att Vasahuset AB därutöver hade förvärvat B-aktier i företaget.

Tre företag var 1990 upptagna som intressebolag;

Ägarandel Bokfört värde % milj kr

Fastighets AB Ladusvalan 21 75

EXAB i Burlöv AB 19,9 76

Fastighets AB Plinius 25% 6,6

Bland tillgångarna fanns i moderbolagets balansräkning obligationer för cirka 144 milj kr, konvertibla skuldebrev för drygt 63 milj kr och aktier i intressebolag för 158 milj kr.

Byggnadernas anskaffningsvärde var cirka 188 milj kr (f å 206), varav 117 (115) avsåg moderbolaget. Stora markaffärer hade gjorts under året. Anskaffningsvärdet för mark ökade under 1990 från 31 till 86 milj kr för koncernen och från cirka 9 till cirka 68 milj kr för moderbolaget.

Koncernen hade ställda panter på sammanlagt 605 milj kr. Därav fastighetsinteckningar 275, aktier och konvertibler 186 och obligationer 144 milj kr. Detta belopp kan jämföras med balansomslutningen på 634 milj kr. Dock kunde man notera "Ansvarsförbindelser: Inga".

Det hade heller inte moderbolaget. Men även dess ställda panter uppgick till sammanlagt 571 milj kr, vid en balansomslutning på 631 milj kr.

Ordförande i styrelsen var LOs ekonomichef Berndt Holgersson. Vidare ingick Kjell Andersson (Metall), Yngve Eriksson (Grafikerna) och VDn Tom Jensen. Revisorer var LOs, SAPs och A-pressens revisor Lars Ryberg samt Arne Angelöf.