Sammandrag av TV4 Nyheterna 1995-11-27 måndag Reporter: Bim Enström

HSB TÄNKER BILDA BANK

Reporter: - Det fanns inget statligt insättarskydd som i en vanlig bank. Inte för bospararna eller för bostadsrättsföreningarna heller för den delen. Nu kommer medicinen. Nya, friska pengar till affärerna. 800 miljoner som ska tecknas av de 51 regionala föreningarna och dessutom av gamla riksförbundet.

Anders Andersson, chefredaktör Privata Affärer: - HSB är i desperat behov av att bilda bank. Och bank ska de ha antingen de ska köpa en eller bilda en egen och då behöver de pengar. Och när de behöver pengar så är det ju ganska bra för dem själva att sälja aktier i stället för att låna. Det blir faktiskt billigare för HSB (centralt, RE:s anm).

Sven Renström, fastighetsvärderare: - Man ska vara mycket kunnig för att bedöma om det här är en lönsam investering.

Björn Davegårdh, aktieexpert: - Man kan väl säga att HSB i dagsläget är rätt långt ifrån den ursprungliga affärsidén. Reporter: - Är det bra det, eller är det dåligt? Björn Davegårdh: - Ja, man kan ju alltid förändra en affärsidé, men i sådana fall bör man ju gå ut och tala om det för sina medlemmar och dem som har satsat på en. Och det kan man väl möjligen ifrågasätta om HSB har gjort.

Anders Andersson: - Om man tycker det är bra att HSB totalt ska ha en bank så ska man väl gå med för HSB:s egen skull. Men för föreningens egna intressen är det ju inte säkert att det är en bra affär.

Sven Renström: - HSB-förening eller bostadsrättsföreningar generellt sett håller inte på med aktieaffärer. På grund av att man inte har den kunskapen och man har inte det inskrivet i stadgarna att man ska hålla på med de penningplaceringarna.

Reporter: - En gammal folkrörelse går ur tiden. Konkurrens och marknadens villkor kryper ovillkorligen framåt. Kappvändare och ja-sägare har förhoppningsvis gjort sitt, och det kanske är just det som är solidaritet på 90-talet.