Japan har fått en prisbubbla - som så många andra länder
utdrag ur ledare i DN 98-06-26

Japan fick i slutet av åttiotalet en prisbubbla. Tillgångar, särskilt mark, hade stigit våldsamt i pris. Uppgången finansierades främst med lån. En rad företag satt snart med stora skulder. Och omkring 1990 brast plötsligt bubblan. Prisuppgången saktade av och vände i en nedgång. Markvärdena har fram till nu fallit med 80 procent. Den förväntade avkastningen uteblev, och skulderna kunde inte betalas. Följden blev att finanssystemet förlamades.

Vi har ingen anledning att kritisera den japanska ekonomin, på den här punkten. Inte alls.

Samma prisbubbla med efterföljande kriser i fastighetssektorn och finanssystemet uppstod i en rad andra länder – Finland, Norge, Danmark, Sverige, delvis England och Frankrike, Spanien. De amerikanska sparbankerna gick på en förfärlig smäll.

Skillnaden är att särskilt i de nordiska länderna ingrep centralbanker och regeringar och injicerade nytt kapital i finanssystemet, dock först efter konkurser och rekonstruktioner.

Sådana prisbubblor är inte okända. Den amerikanske ekonomhistorikern Kindleberger har i sin bok "Manias, panics and crashes, a history of financial crisis" kartlagt en lång rad, från 1648 och framåt. Sverige fick en prisbubbla 1907, en annan under slutet av första världskriget. USA fick sin värsta och mest kända från 1929.