Wallenbergssfären

Ericsson 1991-2001


Bomben nära att brisera för Ericsson
SvD Näringsliv 2002-08-17

Fredagens slutkurs innebar en ny bottennotering, 5:25. Även priset på teckningsrätterna föll, till 1:41. Faller aktiekursen under den bestämda emissionskursen är risken överhängande att Ericssons nyemission

Det fanns också invändningar mot att en sådan låg emissionskurs skulle leda till en provocerande hög utspädning av aktiekapitalet, för de som valde att inte teckna. Det som har hänt sedan dess är både sensationellt och unikt. Sveriges viktigaste bolag har på knappt en månad rasat över 60 procent.

Facit sedan nyår är osannolika minus 86 procent. Ericssons utvecklingen på börsen kan inte beskrivas på annat sätt än som en total kollaps.

Full text

Början på sidan


Ur Dagens Industri lördagen den 17 mars

Det kraftiga börsraset fortsatte på fredagen. Ericsson föll närmare 10 procent och har därmed tappat runt 200 miljarder kronor i börsvärde sedan vinstvarningen i måndags.

Början på sidan


Analytikerna dömer ut Ericsson
DN Börs 2001-03-13

Ericsson kommer att rasa ytterligare. Kanske så lågt som 50 kronor per aktie. Därom råder stor enighet bland analytiker och branschbedömare.

Enighet råder även om Nokia. Här är det inte frågan om Nokia vinstvarnar, utan snarare en fråga om när.

Ett hett tips är onsdag i nästa vecka på den stora telekomutställningen i Hamburg. Där har Nokia presskonferens, samtidigt som det är bolagsstämma i Helsingfors. Ericssons anseende på den globala aktiemarknaden är just nu svårt sargat. Gårdagens ras i Stockholm följdes av nedgång på Nasdaq.

- Enda chansen för Ericsson att återta sitt förtroendekapital är att på ett trovärdigt sätt styra upp förlusterna på mobiltelesidan. Att lägga ut produktionen var ett steg i rätt riktning, säger Stefan Olsson på Fischer Partner Fondkommission.

- Men det behövs ytterligare steg som ett bredare ägande, nya idéer och impulser inte minst när det gäller utvecklingen av de lite enklare modellerna. Vad det gäller den fortsatta utvecklingen för Ericssonaktien tror Stefan Olson på en fortsatt nedgång.

- Även om de nu har städat undan det värsta. Men spekulationer kommer att driva ned kursen ytterligare och än värre blir det när Nokia kommer med sin vinstvarning. Det finns en risk att aktien kommer ned på 50 kronor innan det blir en vändning.

Analytiker verkar vara ganska säkra på att även Nokia kommer att reviderar sina planer.

- Alla andra har skurit ned sina egna och de globala förväntningarna och varför skulle just Nokia vara ett undantag på en vikande världsmarknad. Den allmänna bedömningen är att ju längre Nokia fortsätter påstå att de inte är några problem så naggas förtroendet i kanten. Och om inte annat så kommer negativa spekulationer att sänka kursen.

Waking up to equity risk Can the global equity culture survive its first bear market? Mar 8th 2001 The Economist

Början på sidan


Att Ericsson har tappat 1 200 miljarder kronor av aktieägarnas pengar saknar motstycke i svensk börshistoria.
Dagens Industri 2001-02-24

I genomsnitt har Ericssonaktien tappat ofattbara en halv miljard kronor i timmen i börsvärde under de senaste tolv månadernas totalt 250 börsdagar. Eller motsvarande värdet av ett Avesta Sheffield varje börsdag sedan mars 2000.

Att ett bolag har tappat 1 200 miljarder i börsvärde på ett år saknar jämförelse i svensk börs-historia. Det motsvarar två tredjedelar av Sveriges BNP.

När Ericsson var som högst värderat kvalade bolaget till och med in på topp-tio-listan i världen. Då i sällskap med bland andra konkurrenten Nokia på sjätte plats, processortillverkaren Intel på fjärde och varuhuskedjan Wal-Mart på åttonde. Mjukvarubolaget Microsoft var etta på listan med ett börsvärde på 4 300 miljarder kronor.


DI 2001-02-10
Ericsson och Nokia rasade kraftigt under fredagen.
Bolagen är nu värda hälften så mycket som vid förra årets toppnoteringar.

Ericsson föll med 7,8 procent till 94 kronor och Nokia med 8,5 procent till 270 kronor under fredagen. Därmed är båda aktierna tillbaka på samma nivåer som i november 1999. Det var hösten 1999 som telekomrallyt tog fart på världens börser, och det nådde sin kulmen i mars år 2000.

Sedan toppnoteringarna förra året har de två nordiska telejättarna förlorat halva sina börsvärden. Ericssonkursen har rasat med 59 procent och Nokia med 50 procent sedan vårkänslorna svallade förra året.

Början på sidan


På tisdagsmorgonen värderades Nokia till 1.880 miljarder kronor. När börsen stängde hade bolaget tappat 175 miljarder kronor i värde. Aktien stängde på kursen 363,50 kronor, 9,4 procent ned. (DI 2001-01-10)

Ericssons VD Kurt Hellström (bilden) har sett bolaget tappa 345 miljarder kronor av sitt värde i september. Men analytikerna står fast vid sina köprekommendationer. DI 2000-09-29

SvD 2000-10-20: SNABBANALYS Ericssons delårsrapport infriade marknadens förväntningar med en vinst på 24 miljarder. Däremot beräknas tillverkningen av mobiltelefoner göra 16 miljarder i förlust i år. Tillverkningen av mobiltelefoner flyttas nu från Sverige och USA.


Ericsson noteras under 100 kronor för första gången på över ett år.
Klockan 11.20 2001-01-03 hade Ericssonaktien fallit med 5,7 procent till 98:50 kronor.

Dagens kurs i Stockholm

Dagens kurs i New York

A stock market bubble exists when the value of stocks has more impact on the economy
than the economy has on the value of stocks.

Rolf Englund Home Page

Nejtillemu.com Home Page

Början på sidan