Rolf Englund Home/Search - News - Wall Street Bubbles - Politik - Kronkursförsvaret - Dollar - EU och EMU - Contact


Söndag 17 april är det 30 år sedan röda khmererna tog makten i Kambodja.
Nästan två miljoner människor dödades under den maoistiska gerillans fyra år vid makten.

Ekot 17/4 2005

Birgitta Dahl på DN Debatt 1997-08-23

utdrag

De regler som gäller för mig som talman gör att jag normalt inte kan delta i debatter och därför måste avstå från att gå i svaromål också på personliga angrepp. Jag anser det dock nu nödvändigt att själv ta till orda när det gäller frågorna om min inställning till Pol Pot och hans fasansfulla skräckvälde.

Ja, jag gjorde en mycket allvarlig felbedömning.

… Problemet var att jag - och andra -samtidigt ändå trodde oss veta att mycket av det som skrivits om Kambodja varit lögn eller spekulation.

Vi trodde -felaktigt - att det ingick i propagandan att beskylla den nya regimen i Kambodja för ännu värre brott än de som tidigare hade begåtts.

Jag hade också svårt att föreställa mig att något så gräsligt kunde vara sant.

Det finns därför några uttalanden av mig som jag ångrar djupt.

Sedan den förfärliga sanningen stod klar för mig har jag plågats av att jag inte tillräckligt snabbt begrep och tog avstånd från Pol Pot-regimens grymheter.

Jag är och har alltid varit en övertygad demokrat och reformist. Denna min övertygelse står, och har alltid stått, i motsatsställning till förtryckarregimer av alla slag.

Under min tid i Vietnamkommittén gällde mitt engagemang att sätta stopp för kriget och de lidanden människor utsattes för.

Vi ville också värna små nationers rätt att forma sin framtid utan utländsk inblandning. Det senare innebar inte i något avseende stöd för att Kambodja skulle styras av en ny förtryckarregim.

Till sist, i min börda - och jag är väl inte alldeles ensam om den - ingår den plågsamma insikten att ha sagt eller gjort saker som inte borde ha sagts eller gjorts. Den bördan får vi bära med oss genom livet.

Lär vi oss av våra misstag bör det kanske rent av finnas en nåd.


Birgitta Dahl har sent om sider oförbehållsamt tagit avstånd från sin uppskattningav Pol Pot under 1970-talet. Få politiker, om någon, har lika totalt vidgått en felbedömning som rikets talman gjorde på DN Debatt (23/8).
Detta ska givetvis välkomnas.
DN, ledarstick 1997-08-26

Söndag 17 april är det 30 år sedan röda khmererna tog makten i Kambodja.
Nästan två miljoner människor dödades under den maoistiska gerillans fyra år vid makten.

Ekot 17/4 2005


Johan Hakelius ledarsidan i SvD augusti 1997:
Vi ler, ställer inga obekväma frågor och ger henne ett Sommarprogram om året.
En talman som låtsas som om hennes händer inte sudlades av blod då hon försökte skrubba den kambodjanska slaktarbodens tröskel ren. Och vi låter henne göra det. Tystnaden blir kanske lite spänd när Pol Pot nämns i pressen igen. Men det går snart över. Vi ler, ställer inga obekväma frågor och ger henne ett Sommarprogram om året.
Klicka här

Svenska Kommittén för Vietnam, Laos och Kambodja.

Jane Fonda gör pudel om Vietnam
"It was the largest lapse of judgement that I can even imagine" Cit i Time magazine 11/4 2005

Birgitta Dahl och Pol Pot


Början på sidan