Rolf Englund Home/Search - News - Wall Street Bubbles - Politik - Kronkursförsvaret - Dollar - EU och EMU - Contact


DN, ledarstick 97-08-26

Birgitta Dahl

har sent om sider oförbehållsamt tagit avstånd från sin uppskattningav Pol Pot under 1970-talet. Få politiker, om någon, har lika totalt vidgått en felbedömning som rikets talman gjorde på DN Debatt (23/8). Detta ska givetvis välkomnas.

Inte minst intressant är Birgitta Dahls förklaring av hur hon och hennes likasinnade i Vietnamdebatten kunde försvara folkmördaren i Kambodja. De tog till den grad ställning för en sida att de vägrade ta till sig kritik som de med nära nog en ryggradsreflex tiliskrev den andra sidan. Ett vanligt sorgligt opinionsmönster.

Visst hade det varit bättre om Birgitta Dahl för länge sedan medgett sitt kapitala och moraliskt minst sagt fatala felslut. Hon har vetat sanningen. Varför vänta och skylla på olika ting: Per Ahlmarks kritik, själva talmansrollen etcetera? Här möter hon fortsatt kritik.

Men vi borde kunna se till det väsentliga: Birgitta Dahl har äntligen för egen del tagit sig ur sitt Pol Pot-elände.


Johan Hakelius ledarsidan i SvD augusti 1997:
Vi ler, ställer inga obekväma frågor och ger henne ett Sommarprogram om året.
En talman som låtsas som om hennes händer inte sudlades av blod då hon försökte skrubba den kambodjanska slaktarbodens tröskel ren. Och vi låter henne göra det. Tystnaden blir kanske lite spänd när Pol Pot nämns i pressen igen. Men det går snart över. Vi ler, ställer inga obekväma frågor och ger henne ett Sommarprogram om året.
Klicka här


Början på sidan