Ingvar Carlsson

Kjell-Olof Feldt

Perssons budgetsanering

Bo Könberg

Margit Gennser

Anna Hedborg

Carl Bildt

KronkursförsvaretNews Home

Rolf Englund IntCom internetional


Home - Index - News - Krisen 1992 - EMU - Economics - Cataclysm - Wall Street Bubbles - US Dollar - Houseprices


Kronkurförsvaret 15 år

Tänk tanken att 1990-talskrisen hade fortsatt i tangentens riktning, med skyhöga räntor, konkurser, massarbetslöshet.
Återtågets stora hjälte var finansminister Kjell-Olof Feldt

I det långa perspektivet är misstagen och hjältedåden ganska jämnt fördelade mellan blocken.
Krisen 1992 grundlades under 1970-talet, då socialdemokraterna och de borgerliga regerade halva tiden var.
Niklas Ekdal, signerat, DN 23/9 2007

Efter riksdagens öppnande i tisdags gick jag runt och tittade på några välkända ansikten. Där var Ingvar Carlsson, som gjorde upp över blockgränsen om den stora skattereformen 1990. Hälften kvar var principen, och förmögenhetsskatten skulle avskaffas.
Ingvar Carlsson kom tillbaka som statsminister i valet 1994. Han ledde den budgetsanering som Göran Persson fått äran för, återupprättade förtroendet för svensk ekonomi genom impopulära besparingar och samarbete över blockgränsen.

Äran för återhämtningen sedan krisen för 15 år sedan tillfaller först och främst dem som nu får del av skattesänkningarna. Alla som släpat sig upp klockan sex, lämnat ungarna på dagis, gjort sitt jobb och betalat sin skatt. Men äran tillkommer också den mest utskällda av alla grupper, den som lärt av gamla misstag och lagt grunden för Sveriges comeback - politikerna.

Jag såg den förre centerledaren Olof Johansson, Ingvar Carlssons partner. Han blev ett offer för blockpolitiken, ingen har väl tackat honom, men sidbytet under krisåren betydde mycket för stabiliteten.

I ett hörn stod folkpartisten Bo Könberg, ordförande i arbetsgruppen som genomdrev den stora pensionsreformen 1994. Utan den insatsen kunde Sverige ha blivit som Italien, ett land med gigantiska svarta hål i form av pensionsskulder utan täckning.
Tidigare än andra länders politiker såg Könbergs gäng verkligheten i vitögat, tack vare sin lyckade sammansättning. Logiska, självständiga ingenjörstyper som moderaten Margit Gennser och socialdemokraten Anna Hedborg, och så ett par fullblodspolitiker med örat mot marken: socialdemokraten Ingela Thalén, centerpartisten Åke Pettersson.

I ett annat hörn stod Bo Lundgren. Genom 1990-talets bankstödsnämnd bidrog han till att avvärja ett finansiellt sammanbrott efter fastighetskraschen. Det kunde ha gått som i Indonesien 1998, där spararna tog ut alla pengar och bankerna upphörde att fungera, eller som i Japan, där dåliga lån sopades under mattan och bidrog till en decennielång recession.

Återtågets stora hjälte var finansminister Kjell-Olof Feldt, med skattereformen och avregleringar som den på valutaområdet 1985. Han satte punkt för en 40-årig finansiell istid som cementerade storföretagsstrukturen och förvandlade svenskarna från ett folk av entreprenörer till ett folk av löntagare.

Full text

*

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet
Rolf Englund blog 2007-09-24


Carl Bildt med "tre ekonomiskt skakiga statsministerår"
Niklas Ekdal, signerat DNs ledarsida 5/11 2006

*

Kom tillbaka, Carl Bildt, Bengt Westerberg och Bo Lundgren. Allt är förlåtet.
Niklas Ekdal, signerat DN 10/10 2005

*

Kraschen i ekonomin; En del skyllde på invandrarna, en del på Carl Bildt och bankerna,
en del på globaliseringen eller andra anonyma krafter.

Niklas Ekdal,DN:s ledarsida 2000-09-12