Ingvar Carlsson

Anders Isaksson

Thage G. PetersonNews Home

Home - Index - News - Krisen 1992 - EMU - Cataclysm - Wall Street Bubbles - Huspriser
Dollarn - Biggles - HSB - Löntagarfonder - Skuldkrisen - webtips - Links - Contact


Ebbe Carlsson


Det var jag som betalade Ebbe Carlssons privatspaningar efter Olof Palmes mördare.
Tomas Fischer, Fokus nr 19 - 25/5 2007


I Isakssons bok framstår regeringen Carlsson som en maffialedning vars underhuggare i myndigheterna skänks nåd om de är tillräckligt lojala.
Det skapades en ljusskygg atmosfär där man sökte den rätta sanningen snarare än den sanna. På så sätt kunde regeringsmedlemmar och myndighetschefer dras med i den bisarra sekt kring PKK-spåret som Ebbe var karismatisk ledare för.
När ligan sprängdes tog de inblandade avstånd från Ebbe. Plötsligt var han inte längre en nära vän med ett viktigt uppdrag utan en hund som ännu inte blivit rumsren.
Maffian offrade då – som den brukar – några syndabockar för att sopa igen spåren. SÄPO-chefen, rikspolischefen och den egna justitieminister Anna-Greta Leijon strök med.
Som vanligt klarade sig Gudfadern undan, i det här fallet statsminister Carlsson.
Johannes Forsberg, Expressens ledarsida 16/5 2007

Full text


- Du kom sanningen ganska nära.
Den nu framlidne Carl Lidbom fällde yttrandet under ett av våra samtal. Ämnet var boken "Den godhjärtade buffeln" som DN-kollegan Per Ahlin och jag skrivit om honom några år tidigare.
Mats Bergstrand, DN Debatt 8/5 2007

Det ligger nära till hands att tro att den tidigare Parisambassadören egentligen menade att vi kommit för nära, att han i efterhand bannat sin talträngdhet.

Där refererades Lidboms ord om att dåvarande statsministern Ingvar Carlsson varit mer införstådd med denna affär än vad som tidigare framkommit. Lidbom ska på valborgsmässoaftonen 1988 ha framfört så detaljerad information om mordspaningarnas juridiska tvivelaktigheter att Carlsson utbrustit: "Några ord till och jag kan bli tvungen att ringa till riksåklagaren."

Ingvar Carlsson hävdade direkt att uppgifterna i boken inte stämde. Men han tillstod samtidigt att han inte läst den.

Sju år senare hade han läst och tonen var då en helt annan. I egna memoarboken "Så tänkte jag" skrev han: "Jag kommer inte ihåg uttalandet. Men det vore logiskt om jag reagerade på det sättet."
Statsministerns omedelbara dementi hade förvandlats till memoarförfattarens historiska sanning.

Men Lidboms inledningscitat rymmer samtidigt en omisskännlig spefullhet: Tro inte att jag berättade allt, att du nådde ända fram.

Full text


Anders Isakssons bok handlar ytterst om den känsliga och ännu outredda frågan om Ingvar Carlssons ansvar för att mordutredningen kring Olof Palme blev ett fiasko.
Jan Eklund, DN Kultur 29/4 2007

Författaren och journalisten Anders Isaksson puffar godmodigt på en pipa i sin lägenhet på Söder i Stockholm. Vad han inte vet om socialdemokratins historia är förmodligen inte värt att veta. Han har skrivit standardverket om folkhemmet och Per Albin Hansson i fyra delar och kartlagt samtidens elit i "Den politiska adeln". Nu kommer hans nya bok: "Ebbe - Mannen som blev en affär" (Bonnier fakta).

IB-avslöjaren Jan Guillou skrev redan i slutet av 70-talet en gycklande artikel om Ebbe Carlsson, som påstods vara en dementiernas mästare, en tungviktare i konsten att gömma obehagliga fakta och föra journalister bakom ljuset. Borde inte någon stor tidning ha satt Ebbe under lupp mycket tidigare? - Journalister jagar i nuet, svarar Anders Isaksson. Och det är lätt att döma i efterhand. Vidden av Ebbes roll var svår att få syn på. Och jag har fått lägga pussel mellan olika källor och dokument för att få fram en trovärdig helhetsbild. Det här är inte precis saker som folk vill tala offentligt om.

Det kom runt 400 personer till minnesstunden som hölls över Ebbe Carlsson i Norra latin i augusti 1992. Han hade själv regisserat den i ett maniskt detaljerat testamente. Hans Holmér och Sverker Åström höll tal. Ingvar Carlsson satt tyst långt bak i salen.

Full text


Mera i förbigående klargör han /Thage G. Peterson/ att Ingvar Carlsson var så djupt inblandad i Ebbe Carlsson-affären 1988, att hela regeringen rimligen tvingats gå om hans skildring av förloppet är riktig.
Många i regeringskretsen har sedan dess ruvat på denna hemlighet, inklusive Sten Heckscher som nu fick fart på sin egendomligt meteorlika karriär från byråkrat till generaldirektör, statsråd och rikspolischef.
Anders Isaksson 1999-10-01
Thage G. Petersons memoarer "Resan till Mars", är en bok som sagts vara skvallrig och självupptagen men som är mer intressant än sitt rykte.


Början på sidan - Top of page